Hemligheten bakom en fantastisk gräsmatta.

  • Hemligheten bakom en fantastisk gräsmatta.

    Vattnar du gräsmattan?

    Hemligheten bakom en fantastisk gräsmatta är att hålla den lagom vattnad – hela tiden. Du får bäst resultat om du vattnar rikligt men inte för ofta.

    Tecken på uttorkning

    • Gräset ändrar färg till ljusgrönt och gulnar sedan
    • Löven rullar ihop sig och skrumpnar
    • Dina fotavtryck stannar kvar längre på gräset

    När ska jag vattna?

    Tidigt på morgonen är den bästa tiden att vattna de flesta gräsmattor. Gräset har hela dagen på sig att torka och vattnet avdunstar inte direkt eftersom solen inte har hunnit värma upp gräsmattan. Men det minst slösaktiga alternativet är att vattna på kvällen. Var bara försiktig med mängden vatten så att det inte fastnar på bladen över natten och skapar en fuktig miljö – som är perfekt för svamp att växa i.

    Hur ofta och hur mycket vatten kräver gräsmattan?

    Om det inte regnar ska gräsmattan vattnas två gånger i veckan, med 10 till 15 millimeter varje gång. Om gräsmattan inte får tillräckligt med vatten tvingas rotsystemet upp till ytan där vattnet finns och därmed blir gräset ännu känsligare för torka. Använd en regnmätare för att kontrollera hur mycket vatten som kommit på gräsmattan. Anpassa även vattentillförselns hastighet efter den jordtyp gräsmattan ligger på och se till att vattnet har tid att sjunka in medan bevattningen pågår.

     

    Hur gör jag min robotgräsklippare redo för vintern? Den stora frågan är alltid – när ska man ta in robotgräsklipparen för säsongen?

    Liljekvists tipsar: Det finns tyvärr ingen perfekt tidpunkt för höstens sista klippning, så länge det inte är för kallt på nätterna fortsätter gräset att växa och måste då fortsätta att klippas. När det blir kallt på nätterna går däremot hela gräsmattan i vintervila och då rekommenderas det att gräset ska vara 4-5 cm högt. Höjden passar utmärkt för att gräsmattan ska se omhändertagen ut samtidigt som det ger gräset ett visst skydd mot kylan. Gräset får dock inte bli för långt, för då trycks det ner av snön. Det skapar i sin tur en perfekt grogrund för svamp och andra sjukdomar.

    Se också till att gräsklippet inte ligger kvar på gräsmattan. Under gräsklippet kan det också uppstå ett fuktigt klimat där svamp och bakterier trivs och sprids. Samma sak gäller löv och fallfrukt på gräsmattan, rensa bort allt noggrant för att inte skada gräsmattan på vintern.

    Bild4.png

    Liljekvists Automower® hotell

    Visste du att vi har ett robot-hotell i alla våra butiker? Under vintern erbjuder vi service och vinterförvaring av alla robotgräsklippare från Husqvarna, Gardena och McCulloch. Läs mer om service och vinterförvaring på länken nedan.

    Läs mer & se priser

    Vad ska man tänka på när man ställer in robotgräsklipparen för säsongen?

    Tänk på att gå igenom din gräsklippare grundligt så att den är i fint skick när våren kommer. Vi rekommenderar alltid att serva robotgräsklipparen innan du vinterförvarar den.

    • Börja med att stänga av robotgräsklipparen på huvudbrytaren och rengör maskinen. Använd en torr borste och borsta hela underredet så att allt gräs och jord försvinner. Även runt hjulen och upphängningen. Använd sedan en blöt trasa för att torka rent ordentligt, använd ej högtryckstvätt.
    • Byt knivarna så att du har nya blad till nästa säsong.
    • Förvara den på ett torrt och gärna frostfritt ställe, exempelvis i garaget eller friggeboden, det är smart att även ta in laddstationen för vintern.
    • Glöm inte att ladda batteriet under vintern, för att robotgräsklipparen ska må så bra som möjligt under vintern bör den vara fulladdad när den tas ur bruk. Du bör underhållsladda robotgräsklipparen minst en gång under vintern för att inte batteriet ska tappa kapacitet och livslängd.

    Glöm inte köpa en skyddsbox till kablarna från laddstationen! Klicka här!

    Bild5.png

     

  • Fick du svar på din fråga?

      

    Lämna feedback