Installation robotgräsklippare

•

På hur stora ytor går det att använda Husqvarna Automower®?

Robotgräsklipparen kan användas på gräsmattor på upp till 5 000 m² +/-20 %, beroende på modell och hur komplex trädgården är.

Behöver jag fortfarande en vanlig gräsklippare?

Nej. Vi rekommenderar att du använder en trimmer längs kanterna för att ge gräsmattan en perfekt finish.

Vad gör jag om gräsmattan är större än 5 000 m²?

Du kan installera två eller fler maskiner som arbetar parallellt. Vi har många installationer med flera maskiner runt om i världen.

Kan jag använda Husqvarna Automower® i en liten trädgård?

Ja. Anpassa klipptiden efter din trädgård med hjälp av timerfunktionen. I Snabbguiden hittar du den modellspecifika klipptiden per timme, vilket hjälper dig att ställa in timern efter storleken på gräsmattan.

Kan man använda Husqvarna Automower® i alla typer av trädgårdar?

I princip ja. En gräsmatta du kan klippa med en vanlig gräsklippare kan du vanligtvis också klippa med robotgräsklippare. Det blir kanske inte så mycket mer praktiskt om du har en mycket fragmenterad trädgård (som består av många små gräsmattor som inte hänger ihop) eftersom klipparen då måste flyttas runt manuellt. Under installationen måste du se till att roboten inte klipper områden som du inte vill ha klippta, t.ex. blommor, buskar, träd, stenar osv.

Klarar Husqvarna Automower® av ojämna gräsmattor?

Tack vare de stora hjulen klarar Husqvarna Automower® även av ojämna ytor mycket bra. Den klarar också sluttningar på upp till 45 % (24°) lutning. Det är bara små djupa hål som kan göra att roboten fastnar. Tvärtom är roboten liten nog att följa ojämnheterna i gräsmattan. Den skrapar inte i små kullar som många större gräsklippare gör.

Klarar Husqvarna Automower® smala passager?

Ja, Husqvarna Automower® klarar smala passager på ned till 60 cm bredd, beroende på vilken modell som används.

Kan Husqvarna Automower® upptäcka föremål som kläder och leksaker som ligger på gräsmattan?

Nej. Det är upp till ägaren att hålla gräsmattan fri från sådana föremål. Alla föremål som är tillräckligt små för att roboten ska kunna köra över dem kan skadas, och de kan i sin tur också ge upphov till skador på maskinens knivar. Se därför till att det inte finns några små föremål på gräsmattan innan du sätter i gång Husqvarna Automower®.

Hur fungerar det med kottar, grenar och frukt som ligger på marken?

För att maximera knivarnas livslängd bör du kratta eller samla ihop den här typen av föremål med jämna mellanrum. De skadar inte klipparen men knivarna slits snabbare. Trädgrenar kan också skada eller böja knivarna vilket ger dåligt klippresultat.

Jag har en fin blomsterrabatt och träd som jag vill skydda. Går det?

Om du har dragit kabeln på rätt sätt runt rabatter, träd, buskar och andra föremål som du vill skydda kan Husqvarna Automower® inte skada dem eller komma in på det område där de befinner sig.

Hur klarar Husqvarna Automower® riktigt långt gräs?

Om gräset är mycket långt och kraftigt bör du öka klipphöjden, för att sedan gradvis minska den till önskad nivå. Vid mycket extrema förhållanden kan gräsmattan behöva klippas med en vanlig gräsklippare innan robotgräsklipparen tar över.

Jag har mycket mossa i gräsmattan. Hur påverkar det Husqvarna Automower®?

Faktum är att det är robotgräsklipparen som påverkar mossan. Det beror på att gräset växer bättre när det klipps hela tiden, vilket i sin tur gör att mossan gradvis försvinner från gräsmattan.

Kan Husqvarna Automower® användas på två olika platser, om jag till exempel vill kunna använda klipparen vid sommarstugan eller dela den med en granne?

Ja. Om du köper två laddstationer och två slingkablar kan du ha två separata installationer och använda samma robot på båda ställena.

Vilka är fördelarna med att klippa gräsmattan i ett oregelbundet mönster?

Genom att klippa i ett till synes slumpmässigt mönster i olika riktningar, får du en mattlik gräsmatta i hela trädgården. Det är sedan tjugo år tillbaka också det bevisat mest tillförlitliga sättet att täcka hela gräsmattan så att inga delar lämnas oklippta. Dagens GPS-teknik med överkomligt pris är inte tillräckligt tillförlitlig och har inte den precision som krävs för att ge en förbättring jämfört med slingkabeln och det slumpbaserade system som används med Husqvarna Automower® för närvarande.

Vilka är fördelarna med ett system med begränsningskabel som avgränsar klippområdet?

Det är ett mycket robust och tillförlitligt system som ser till att klipparen alltid håller sig inom gränserna, i alla väder och trädgårdsförhållanden. Det är dessutom ett mycket enkelt och tydligt sätt att bestämma gränserna.

Kan Husqvarna Automower® utrustas med GPS?

De nyare modellerna kan utrustas med GPS eller Automower® Connect. De mest välutrustade modellerna har detta inbyggt. GPS förenklar installationen och hjälper till med navigationen. Det finns också modeller som är utrustade med GPS-kommunikationsenheter som fungerar som spårare om produkten blir stulen. Med denna enhet kan användaren kommunicera med klipparen via SMS eller en iPhone-app.

Hur installerar jag robotgräsklipparen själv?Guide – Installation av Husqvarna Automower® robotgräsklippare

Vill du hellre installera din Automower® själv, finns det mycket hjälp att få genom att se filmerna nedan steg för steg hur du går tillväga vid installation av din robotgräsklippare.

Börja med att ta en titt på gräsmattan. För att minimera risken för att gräsklipparen fastnar eller skadas måste gräset rensas från alla stenar, grenar, verktyg, leksaker och liknande hinder. Om gräset är mer än 10 cm högt rekommenderar vi att du klipper det en sista gång med en vanlig gräsklippare.

Steg 1 – Placering av laddstation för Husqvarna Automower®

Placera laddstationen på marken centralt inom klippytan med en stor fri yta framför den. Sätt fast basplattan med spikarna för att säkerställa att den står stadigt på marken. Koppla lågspänningskabeln till laddstationen och omvandlaren. Sätt omvandlarens strömsladd i ett 230V vägguttag.

https://youtu.be/3LWwl9et4uc

Steg 2 – Placera ut begränsningskabeln för Husqvarna Automower®

Placera begränsningskabeln ca. 30 cm från gräsmattans kant och se till att kabeln ligger stadigt med hjälp av märlorna. Inom loppet av några veckor kommer kabeln att vara helt överväxt och osynlig. Kabeln kan också grävas ner under gräsmattans yta.

https://youtu.be/x2lTq9Kjqpk

Steg 3 – Placera ut guidekabeln för Husqvarna Automower®

Guidkabeln placeras rakt under plattan och kopplas sedan ihop med skarvkoppling med begränsningskabeln.

https://youtu.be/u7_lWOqWlu4

Steg 4 – Ansluta kabeln till laddstationen för Husqvarna Automower®

När Automowern® är laddad, backar den, vänder om och lämnar laddningsstationen, normalt i slumpvist valda riktningar. Det slumpmässiga klippmönstret över gräsmattan ger ett väldigt jämnt resultat eftersom den klipper från många olika riktningar. Den klarar av sluttningar och klipper runt träd och buskar.

https://youtu.be/p7w9tasFyes

Steg 5 – Starta Husqvarna Automower®

Automower® laddar sig själv genom att docka in i laddningsstationen. När batterinivån börjar bli låg sänder laddningsstationen ut en signal som Automower® kan känna av på avstånd mellan 6 – 8 meter.

https://youtu.be/pAMg2XrN_gU